icon-account icon-glass
fri frakt på alla beställningar

Vanliga frågor


Varför köpa en el-scooter?

 1. Minimal underhållskostnad och låg driftkostnad, den enda bränslekostnaden är el för att ladda batteriet.
 2. Smidig för pendling, ta dig fram snabbt och effektivt upp till hastighet av 30 km/h – även i rusningstrafik.
 3. Ett lätt och ihopfällbart fordon, därmed enkelt att bära med sig på bussen, tåget eller in på kontoret för en säker förvaring.
 4. Miljövänligt

Se mer om Elsparkcykelns förträfflighet på denna Jacks blog:

Vilka regler gäller för en el-scooter?

För att få framföras i trafik i Sverige, får en elkickbike med två hjul max gå i 20 km/h och ha en motoreffekt på max 250W. Alla får framföra en elsparkcykel oavsett ålder, men hjälmkrav råder för de under 15 år. De skall ha belysning och reflexer vid mörkerkörning. För mer info klicka se Transportstyrelsen., och se regler för cykel (ej elcykel).  

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Cykel/

Har ett elfordon mer än 2 hjul finns det inga tydliga riktlinjer i skrivande stund. De kan klassas som hjälpmedelsfordon, moped eller ett lekfordon. De två förstnämnda regleras av Transportstyrelsen och lekfordon Lag (1992:1327) om leksakers säkerhet.

https://lagen.nu/2011:579

De flesta eldrivna sparkcyklar har en max-hastighet omkring 20 – 30 km/h. Vissa av dessa är inte lagliga att köra i trafiken. Beivrandet är ytterst ovanligt, men händer något gäller ingen försäkring och det kan bli mycket kostsamt eller rent av straffbart.

Vad är det för åldersgräns på elektriska sparkcyklar?

En elsparkcykel som har en maxhastighet om 20 km/h och max motoreffekt på 250W, får framföras av alla, oavsett ålder. Men, hjälmkrav råder för de under 15 år. Samma regler som för cykel.

Kan el-scooters användas för pendling?

De flesta el-sparkcyklar passar utmärkt för pendling. Avstånd och vägunderlagets beskaffenhet avgör vilken variant som är mest lämplig för dig.

Se till att batteriet tar dig hela vägen och att om du pendlar längre har en elkick som är bekväm och inte vibrerar onödigt mycket.

Se mer om batteri, bekvämlighet och mycket mer på länken; 5 saker att tänka på vid köp av elsparkcykel.

42 km passar el-sparkcyklar perfekt för att pendla till jobbet. Fördelarna är den låga driftkostnaden, då dessa elfordon kräver minimalt med underhåll samtidigt som den enda bränslekostnaden är el för att ladda batteriet. En annan fördel med eldrivna kickbikes är att dem är lätta och praktiska att ta med sig på bussen eller in på kontoret för en trygg förvaring. Om du planerar att använda din el-scooter för pendling rekommenderas en modell som går i minst 25 km/h och som är utrustad med ett batteri på minst 400 Wh. Om du ofta kommer att åka på ojämnt underlag och grusvägar rekommenderas däck med storleken 10 tum. 

  Finns risk för att min elscooter börjar brinna?

  Vi har alla läst om billiga varianter av "Hoverboard" som fattat eld, varför det är befogat att ställa frågan om denna risk finns för en elsparkcykel? Därför är det viktigt att köpa alla elfordon av en seriös leverantör som säkerställer att alla komponenter är CE-märkta enligt Eus krav för elsäkerhet. Vi på Jack Straithill tar det även ett steg längre och ser till att det alltid finns dubbla överladdningsskydd, ett i laddaren och ett i fordonet. Överladdningsskyddet ser till att laddning slås av, så fort batteriet nått en viss spänning och därmed undviker överhettning. Med ett sådant i varje ända, kan du sova gott.   

  Vad kostar det att ladda batteriet?

  Det kostar det endast cirka 1 krona att ladda batteriet fullt, uppskattat genom att Jack Straithills el-scooters har ett batteri med 300 – 500 Wh (0,3 – 0,5 kWh) och elpriset i Sverige är cirka 1,5 kr/kWh. Denna uppskattning är en förenkling av verkligheten då det uppstår förluster i form av värme under laddningen. 

  Vattentålighet och rengöring?

  Motorn på en elkickbike sitter inne i hjulet och batteriet oftast i brädan, båda bara några centimeter ovanför marken. El gillar inte vatten, inte alls. Se till att köpa en elsparkcykel som är vattentålig, motsvarande IP54, då klarar den att köra genom en liten vattenpöl och i lätt regn. Även om din elsparkcykel har IP64 och är vattentät, t.ex. Yex Cruiser, så rekommenderar vi ändå att aldrig köra i djupa vattenpölar eller i kraftigt regn. Stötar och slag påverkar över tid vattentätheten och vid sådan skada gäller inte garantin.

  Rengör absolut aldrig ett eldrivet fordon i högtryckstvätt eller en kraftig vattenstråle. Vi rekommenderar sparsamt med vatten och en trasa. Undvik alkohol och ammoniak i rengöringsmedel, då dessa löser upp de vattentäta listerna.

  Hur låser jag min elsparkcykel?

  De flesta elsparkcyklar saknar låsanordning. Därför måste du själv tillse att du har ett bra vajerlås eller kedja som du antingen låser genom hjul, eller allra helst tight runt en fast del som gör att tjuven inte kan trä av låset utan att klippa kedja/vajer). Vissa sparkcyklar har en app, där man kan låsa elscootern. Detta är dock inte tillräckligt och är för en kunnig tjuv återställer elkick till fabriksinställningar. Lås alltid med lås.

  Hur lång är räckvidden på en laddning?

  Lita aldrig på fabrikens räckvidd. De beräknar räckvidd i bästa tänkbara förhållanden, dvs. en lätt person, som kör försiktigt och inte i backar. Vi på Jack Straithill testar därför alltid våra produkter i full gas och i en autentisk miljö med backar, precis som vi tror du kör. För att illustrerar skillnad finner du ett testresultat från Street Surfer enligt nedan:

  Räckvidd enl. Fabrik    30-35 km

  Oliver 60kg                  26 km (verkligt avstånd)

  Tobias 78 kg                21 km (verkligt avstånd)

  Robert 94 kg               18 km (verkligt avstånd)

  Räckvidden för din elsparkcykel beror flera faktorer. Först och främst avgör batteriets kapacitet hur långt du kommer, stort batteri lång räckvidd. Köp hellre lite mer batteri, då batteriets kapacitet minskar med ca 10-20% per år.

  Tänk på att jämföra rätt, räkna alltid ut Wh. Ett 24V batteri med 5,0 Ah har 24*5,0 = 120 Wh kapacitet, jämfört med 36V med 5,0 Ah har 36*5,0 = 180Wh kapacitet. 50% skillnad bara genom ett annan spänning (V). Många återförsäljare döljer gärna denna infon, så att vi istället tittar på fabrikens räckvidd…och den ger vi inte mycket för. 

  Din vikt påverkar mer än du tror, framför allt i uppförsbackar, prova gå upp för en trappa med 10 paket mjölk, så förstår du hur mycket mer motorn får jobba extra för bara 10 kg. Gasar du aggressivt drar det mer batteri, kör du lugnt drar det mindre batteri. Terräng, hårdhet på däck och vägens beskaffenhet påverkar också.

  Köp din elsparkcykel här!